Titkos Földalatti világ az Egri Várban

A fejlesztéseknek köszönhetően több évtizede lezárt területek újulnak és nyílnak meg a látogatók előtt, valamint új bemutató helyek és rendezvényterek épülnek. A projekt megvalósítására Eger 1.522.987.448 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert, a projekt összköltsége 1.746.402.035 Ft.


 Az eredményesen zárult építési közbeszerzés első ütemében az alábbi attrakciós elemek valósulnak meg: A vár legmagasabb pontja, az egykori Kálvária domb, a jelenleg Szép-bástya névre hallgató terület romszerű helyreállítása után vallásturisztikai események színhelyeként szolgál a jövőben. A Szép-bástya egy új látványossággal bővül: „múltba látó készülékek", kronoszkópok segítségével szó szerint betekinthetünk az Egri Várban szolgáló, hős várvédők világába. A 670 m²-es területen elvégzik a bástya és falmaradványok helyreállítását, megoldják a csapadékvíz-elvezetés problémáját és térvilágítást is kiépítenek.

Titkos Földalatti világ az Egri Várban

A déli bejárat mellett elhelyezkedő Törökkert, kapuvédő bástya helyreállítása (fa szerkezetű gyilokjáró kiépítése, kőszobrász, restaurátori munkák) 565 m² alapterületen valósul meg, mely rendezvények és gyermekprogramok helyszíne lesz.

A rekonstruált Fegyvertár épülete ad helyet az interaktív fegyverkiállításnak, valamint a hadi bemutatókhoz kapcsolódó csoportos foglalkozásoknak. A környezetrendezési munkák során 9400 m²-en újul meg az alsó és felső várudvar területe, szabadtéri bútorai és berendezései. A pályázatnak köszönhetően a térvilágítás megújul, kiépül egy korszerű térfigyelő kamerarendszer. A vár teljes területén kicserélik az ivóvízvezetéket, a szennyvíz csatornát, a csapadékcsatornát. A beruházás nyomán új vizesblokk egységek szolgálják ki a vár látogatóit.

A külső panoráma várfalsétányon 10 megállóhelyes tanösvény kiépítése történik meg az északi és nyugati várfal körül 384 m-es szakaszon. A sétány Dobó utcai részén 354 m²-es parkolót (2 db mozgássérült parkolóhellyel) és rendezvényteret alakítanak ki.

A következő ütemben az ún. „Titkos Földalatti világ" projektelem építési beruházás közbeszerzése indul el.

A turisztikai attrakciós elemek közül a legjelentősebbek: a várostrom és a védekezés nagyméretű eszközeinek és fegyvereinek bemutatója, valamint az ostrom 38 napjának legfontosabb eseményeit bemutató audiovizuális kiállítás, melyet - többek között - a Gárdonyi Géza regényből ismert jelenetek élményszerű megjelenítésével tesznek vonzóvá. Az attrakciót a Bikavér legendához tartozó szőlészeti-borászati kiállítás és borkóstolás egészíti ki.

Az infrastrukturális fejlesztéseken túl a Vármúzeum további, a látogatók kényelmét és a bemutatók, kiállítások színvonalát növelő eszközöket szerez be (audio- és videoguide és információs rendszerek, hadibemutatók kellékei). A beruházásnak köszönhetően a nyári várszínházi előadásokat már fedett színpadon rendezhetik meg, megújult hang- és fénytechnikával. Többnyelvű kiadványokat is megjelentetnek a fejlesztésekkel párhuzamosan.

Az Egri Vár és a Dobó István Vármúzeum kiállításai a 2014-ben megvalósuló építési- és felújítási munkálatok ideje alatt is várják a látogatókat.


Forrás: Turizmus.com | 2014.02.18. Kedd

<< Vissza

 

 

 

2015. április 15-i nyereményjáték nyertese!

Véget ért az első nyereményjátékunk. A sorsolást követően a szerencsés nyertes: Kováts Tibor

Gratulálunk neki, e-mailban elküldtük neki az értesítőt, a nyereményutalványt postázzuk.

Aki nem nyert ne búslakodjon, mert a Hotel Família Zamárdiban mindenkinek nagy kedvezményt biztosít. 18900 Ft/2 fő/2 éj-től már megszállhat a Balaton déli partján.

 

Játékszabályzat nyereményjátékra

Újraindult feliratkozó nyereményjátékunk, a sorsolás június 16-án lesz, ismét egy 2 személyes 2 éjszakás pihenést lehet nyerni a Hotel Família Zamárdi jóvoltából.

Játékszabályzat leírása